søndag 26. februar 2012

Fresebord

Jeg har laget et provisorisk fresebord.  Det består av en plate med "tilhengerfinér" (trodde det het kombifinér, men det har Google aldri hørt om) som er glatt på overflaten.  Jeg freste ned en grop like stor som fresens såle, og lot det være igjen like mye materiale som glideflaten på fresen.

Så demonterte jeg glidesålen på fresen, og laget hullmønster i platen med den som mal.  Skruehullene forsenket jeg, og så monterte jeg håndoverfresen underfra.  Se bildene:



Som gjerde har jeg to tvinger og en lekt.  På-knappen er ekspertmessig tilpasset av en bit hesjetråd.

Systemet fungerer egentlig helt greit nok.  Det er småkronglete å få justert høyden på fresen, men prisen er det lite å si på.

Grunnen til at jeg trengte et fresebord var for å lage dette prosjektet fra Gjør Det Selv.  Det er altså en forhøyning av skap.  Fruen mente kjøkkenskapene trengte å forhøyes opp til taket, så da gjør jeg et forsøk på det.  Så å frese 4 x 250 cm var en del enklere med fresebord enn med håndoverfres.

mandag 20. februar 2012

Mer hyllesnekkerier

Jeg har fått kappet til og skrudd sammen hylla nå.  Sammenføyningene er med lommehull, så det gikk veldig for og greit.  Det viser seg at mine forsøk på å få rette og like kutt med håndsirkelsag ikke har gått riktig så bra som jeg kunne håpe.  En millimeter eller to med avvik per hylla vises faktisk litt på det ferdige produktet.

Siden hylla er laget av konstruksjonsfinér så er det litt luftlommer og slikt i den.  Jeg har bestemt meg for å kante framsiden med eik.  Så jeg handlet inn et bord hos den lokale trelasten (Stiltre på Kongsberg) og fikk en kompis til å hjelpe meg med retting og saging:


Baksiden av hylla er 4 mm kryssfinér.

Så per dags dato mangler jeg en sokkel og et par av eikelistene, samt grunnarbeid og maling.

mandag 13. februar 2012

Ny bok

I posten i går fikk jeg Workbenches: From Design and Theory to Construction and Use av Christopher Schwarz:


Dette er boka som anbefales alle steder når det snakkes om å bygge høvelbenk.  Jeg har bare fått lest litt av den, men foreløpig virker det veldig bra.  Jeg like spesielt måten han går gjennom bruksområdene på, en teknikk som kalles "use cases" i min daglige jobb...

Jeg kommer tilbake med mer når jeg har fått lest boka.

mandag 6. februar 2012

Bokhylle

Jeg begynte på en bokhylle i helga.  Den består av 19 mm finér.  Finéren er fra byggvaren, og er vel konstruksjonsmateriale, ikke møbelemne, så kantene ble litt så som så.  Jeg har handlet inn et bord med eik, som jeg skal lage noen lister til å kante hyllene med.

Sammenføyningene er lommehull.  Det er litt begrenset presisjon jeg får med håndsirkelsag, men alt i alt får det vel "godkjent" foreløpig.  Jeg skal forsøke å få lagt ut noen bilder også.

Hylla skal passe et bestemt sted på et barnerom, så det går ikke med hyllevare.